30.1.08

Το δακρυ της Νιοβης


Ένας παράξενος σχηματισμός βράχων στη Σίπυλο της Μικράς Ασίας φέρεται ότι απεικονίζει τη μητέρα της φυλής των Ελλήνων που ένα φυσικό φαινόμενο την κάνει να... συγκινείται.
Η Νιόβη ζει μεταμορφωμένη σε Βράχο στη Σίπυλο της Μικρός Ασίας.

Κάτι ανάμεσα σε Παναγία που θρηνεί και αρχαίο είδωλο, επέζησε 3.000 χρόνια, σεισμούς και αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Συμφωνά με την ελληνική μυθολογία, η Νιόβη ήταν η μητέρα της φυλής των Ελλήνων. Η μυκηναϊκή δυναστεία του Αγαμέμνονα καταγόταν από τον πατέρα της Νιόβης, τον Τάνταλο, που κάποτε βασίλευσε σε μια μυθική τοποθεσία γύρω από το όρος Σίπυλο στη Μ. Ασία. Σε έναν απόκρημνο γκρεμό σμιλεμένο στον βράχο υπάρχει ο θρόνος του Πέλοπα, γιου του Τάνταλου.

Ο παράξενος σχηματισμός των βράχων, που απεικονίζει τη Νιόβη, έχει διαμορφωθεί εντελώς από τα στοιχεία της φύσης. Μοιάζει με μια γυναίκα που θρηνεί.

Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι η Νιόβη στέκεται ανάμεσα στις χαράδρες στα απάτητα βουνά της Σίπυλου, εκεί που λένε ότι κοιμούνται οι νύμφες, αφού χορέψουν στις όχθες του Αχελώου. Εκεί η Νιόβη θρηνεί για την κατάρα που της έστειλαν οι θεοί. Η τραγωδία της Νιόβης είναι ένα αγαπημένο θέμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και λογοτεχνίας. Η Νιόβη ήταν πριγκίπισσα, κόρη του αγέρωχου βασιλιά Τάνταλου, και ήρθε από τη Σίπυλο στις Θήβες, όπου παντρεύτηκε τον βασιλιά Αμφίονα.

Ο Αμφίων έπαιζε τόσο όμορφα λύρα, που γοήτευε τα δένδρα και μετακινούσε λίθους. Έτσι μάλιστα ξανάχτισε τα τείχη των Θηβών. Το ζευγάρι απέκτησε έξι γιους και έξι κόρες. Η αλαζονεία της Νιόβης όμως έγινε αιτία της καταστροφής της. Περηφανεύτηκε ότι είχε πιο πολλά παιδιά από τη Λητώ, που είχε μόνο τα δίδυμα Απόλλωνα και Άρτεμη, παιδιά του Δία. Η Λητώ το είπε στα παιδιά της, που αμέσως σκότωσαν όλους τους γιους της Νιόβης με μια βροχή από βέλη.

Ο Αμφίων αυτοκτόνησε από την απελπισία του, Η Νιόβη όμως ήταν αμετανόητη, έτσι ο Απόλλωνας και η Άρτεμις σκότωσαν και τις κόρες της. Η θλίψη της Νιόβης ήταν τόσο αβάσταχτη, που ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε πέτρα επειδή τη λυπήθηκε . Γιατί όμως το πέτρινο ομοίωμα της Νιόβης βρίσκεται στη Σίπυλο και όχι στις Θήβες, όπου έλαβε χώρα η τραγωδία; Ο Οβίδιος λεει ότι ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος τη σήκωσε και τη μετέφερε στην πατρίδα της, σε μια βουνοκορφή.

Εκεί βρίσκεται ακόμα σήμερα, και κάθε τόσο δάκρυα κυλούν στο πρόσωπο της. Σήμερα είναι εύκολο να πλησιάσουμε στο θαύμα αυτό της φύσης- Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ανεβαίνει στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού, κοντά στο Εθνικό Δρυμό της Σίπυλου. Ο βράχος της Νιόβης είναι ένα μνημείο που προσελκύει πολλούς τουρίστες και η τοποθεσία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από τους κατοίκους.

Η καλύτερη θέα είναι από το πλάι, όπου μπορείτε να διακρίνετε τη γυναικεία μορφή με λυμένα μαλλιά, σκυμμένη μπροστά και με μια έκφραση αβάστακτης αγωνίας και λύπης. Από διαφορετικά σημεία μπορείτε να δείτε το βλέμμα και διάφορες εκφράσεις του προσώπου της. Τα δάκρυα της Νιόβης, όμως, πώς εξηγούνται; Και μάλιστα το καλοκαίρι, όπως αναφέρει ο θρύλος; Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι το χιόνι που μαζεύεται στην κορυφή του βράχου τον χειμώνα, έλιωνε την άνοιξη και κυλούσε σαν δάκρυα.


(πηγη: Εθνος)

10 σχόλια:

zero είπε...

Καταπληκτικο ποστ.

Penthesila είπε...

δια του λογου το αληθες..
ευχαριστω ζερο η γνωμη σου με τιμα....

Natalia είπε...

δεν ηξερα ότι η Νιόβη ήταν απο τη Σίπυλο

φοβερός μύθος, ωραίο κείμενο και επίσης πολυ ωραιο post

θα μπορούσε κάποτε να γινει καμια εκδρομη προς εκεινα τα μερη

καλησπέρα

Από Μηχανής Θεός είπε...

Η Νιόβη, αρχέγονη μορφή. Κι εμείς τα παιδιά της. Τα δάκρυα πραγματικά κυλούν από τα πετρωμένα της μάγουλα. Δεν γνωρίζω όμως για ποιον λόγο απ' όλους.

Δεν γνώριζα. Χάρη σε σένα ξέρω. Τι προκαλεί μια ολοκαίνουρια γνώση να απορροφάται άμεσα ως βίωμα;

Καλό βράδυ!

Penthesila είπε...

Kαλημερα σε ολους σας

Ναταλια απο την Σιπυλο ηταν και η γιαγια μου...

Θεε συμφωνα με τον αργολικο μυθο της Νιοβης θεωρειται "η μητερα των θνητων",το ονομα αυτο ειμαι πεπεισμενη οτι ειναι συνδεδεμενο με τη Μανα...Τιμη μου να το φερω αυτουσιο καθαρο χωρις την ακολουθια αλλου δευτερου "χριστιανικου"..

Ra Ma είπε...

Με μαγεύουν οι μύθοι και η επέμβαση των θεών στα θέματα των ανθρώπων. Και λατρέυω τα ονόματα. Μου φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία ότι έχουν δύναμη ή τα έχω συνηθήσει?

Δεν κατάλαβα στην προηγούμενη απάντηση ποιό είναι το συνοδευτικό της Νιόβης?

Καλημέρα.

Penthesila είπε...

Καλημερα Ραδιο καποιες φορες η εκκλησια,ακομα υποχρεωνει μαζι με καποιο "μη χριστιανικο ονομα" να μπει και ενα χριστιανικο πχ Μαρια Εκαβη γιατι απλα δε αποδεχεται τα αρχαιοελληνικα ονομα ειδικα αν προερχονται απο θεοτητες, ηρωες.Αν παλι ειναι ιστορικα κατι γινεται. Το Νιοβη προερχεται απο το κοσμο των Μυθων αλλα εγω την γλιτωσα και δε εχω αλλα ονομα δευτερο(ευτυχως)χριστιανικο.

Ra Ma είπε...

Σου λέω ότι δεν ήξερα ότι ήταν το όνομά σου (πολύ όμορφο), τώρα το έμαθα εν μέσω κανονιοβιλισμών από τον Λυκαβητό!

Από Μηχανής Θεός είπε...

Νιόβη, έχεις ήδη καταλάβει πως έχω χαρεί για την "γνωριμία". Απλά τώρα στο λέω και ονομαστικά (η χειραψία λείπει).

Να'σαι καλά,

Τάσος [ΑΜΘ]

Penthesila είπε...

Ραδιο σωστο ταϊμινγκ!

Τασο χαιρομαι και εγω ...