8.10.08

Τα "Ζωνιανα" της Ηλειας

Μεσα σ' ολα οσα με βασανιζουν τοσο καιρο προσπαθω να ακολουθησω και τις εξελιξεις στον επαγγελματικο μου τομεα που τελευταια συμβαινουν σημεια και τερατα!
Μιλαω φυσικα για το κλαδο του τουρισμου και δη για οσα συμβαινουν την φετινη σαιζον
στην περιοχη της αρχαιας Ολυμπιας.
Ισως καποιοι θυμουνται μια αναρτηση σχετικη με τιτλο

Χαιρε Shopping Αθανατο!


Πριν λιγο καιρο δημοσιευμα στο τοπικο τυπο κατηγορει ανοιχτα τους ξεναγους και θιγει ενα κλαδο που ναι εχει τα ξερα της οπως ολοι οι επαγγελματικοι κλαδοι αλλα δε μπορουμε χωρις μετρο να κατηγορουμε ανοιχτα τους παντες!
Παραθετω τον συνδεσμο για να λαβετε γνωση των οσων ειπωθηκαν

http://www.patrisnews.gr/view.php?id=19701

Σημερα ηρθε λοιπον στη δημοσιοτητα και μιας αλλης αποψης, η αντιθετης που βαζει
το μαχαιρι βαθια στο κοκκαλο και πονεσε ηδη πολλους μαλλον, μιας και μεσα σε λιγες ωρες βρεθηκαν δυο αυτοκινητα ξεναγων "χαρακωμενα".
Παραθετω και το συνδεσμο του απαντητικου αρθρου να με συνχωρησετε που δε παραθετω με αλλο τροπο τα κειμενα αλλα δε ειμαι σε θεση να επεξεργαστω τα κειμενα ετσι ωστε να ειναι αναγνωστεα μεσω της αναρτησης μου


http://www.patrisnews.gr/view.php?id=20106

και αναρωτιεμαι μηπως αυριο βρουμε και καποιον ανθρωπο μαχαιρωμενο?
τελικα μονο οσοι εχουν τα πολιτικα κονε εχουν δικαιωμα να μιλουν και κανενας αλλος
τελουμε υπο καθεστως εκφοβισμου και πρεπει να χορευουμε ολοι το χορο των τοπικων συμφεροντων ανεξαρτητα τησ ιδεολογιας μας ?
Εχω τελικα μπερδευτει..
Καλος ξεναγος ειναι αυτος που ερχεται στο δικα μας μαγαζι και κακος αυτος που δε ερχεται?
Αν δε "κανει" καθολου μαγαζι τοτε τι ειναι ?
Χειριστος?
Ντρεπομαι τιποτα αλλο δε εχω να πω
Ντρεπομαι γιατι σε ενα τοπο που πρεσβευει τον Ολυμπισμο ολα εχουν ισοπεδωθει αλλοτριωθει
Το χρημα ολα και ολους αγοραζει
Ομως να θυμαστε οτι καποιοι αντιστεκομαστε με οποιο κοστος
και θα ειμαστε εδω για να σας το θυμηζουμε και να κανουμε την διαφορα!
Ειναι ομορφο να εχεις αξιες


13 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Συνήθως αυτά μέσω συμφωνιών δε γίνεται; Γιατί φαίνεται περίεργο;

Penthesila είπε...

διαβασες το απαντητικο αρθρο?

Laplace είπε...

τα διαβασα κ τα 2 νεραιδουλα..
καλα απο εσενα δεν περιμενα να κανεις τετοια πργμτ,αλλα ΕΣΤΩ Κ ΕΝΑΣ να τα κανει,ειναι μεγαλο πληγμα για την κοινωνια μας..

εμεις τα εχουμε πει..
κ για τους καταστηματαρχες κ για τις τοπικες κοινωνιες κ για τους ξεναγους..

παλι καλα που αντιστεκεστε..

κ εσενα δεν σε φοβαμαι..οι αλλοι οπως ως ποτε θα την παλευουν ετσι ?

Penthesila είπε...

το θεμα ειναι ρομποτακο οτι αυτοι πληρωνουν χιλιαδες ευρο και εχουν βαλει νταβατζη τις εταιριες μαρκετινγκ των κρουαζιεροπλοιων ο κοσμος δε εχει λεφτα και μετα πρεπει για κατι να γκρινιαζουν!πηγαν μονοι τους και εβγαλαν τα ματια τους.Ο τουρισμος σ ολο το κοσμο ετσι δουλευει με τα γκρουπ τις προμηθειες τηρουμενων των αναλογιων και της λογικης
δε μπορουμε εγω σε μια μερα να βγαλω οτι αλλοι σε ενα ενα μηνα!
ουτε μπορει ενα μαγαζι με δυο πελατες να βγαλει τα εξοδα ενος μηνα!
και αν δε τα βγαλει να φταιω εγω μετα και μενα ο τουριστας
δε γινονται αυτα
Ολοι μερα καθονται δε κανουν τιποτα
αν εχουν προβλημα να πανε να δουλεψουν που εχουν τισ κυριες τουσ και το ξινουν ολη μερα και αυτοι καθονται σ ενα μαγαζι και περιμενουν να πεσει το μαννα απ τον ουρανο! οποιος εχει αναγκη δουλευει!

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου καλή μου...δυστυχώς ΔΕΝ μπορώ να διαβάσω τα αρχεία αυτά επειδή μου γράφει ότι ο ένας φάκελος είναι κατεστραμμένος..και είναι αδύνατον να ανοίξει..και το άλλο δεν ανοίγει...μα καλή μου αυτό δεν θα έπρεπε να σου κάνει εντύπωση...όσοι θέλουν το καλό του τόπου αυτού..και όσοι θέλουν να κρατήσουν την αξιοπρέπιά τους,το ήθος,και τη σύνεσή τους...υπάρχει πιθανότητα (και μεγάαααλη)αυτό να το πληρώσουν και με την ίδια τους τη ζωή πολλές φορές...όλοι όσοι έχουν κάνει τη διαφορά πάντα και όλοι όσοι έγραψαν ιστορία,και όλοι αυτοί που είχαν ιδανικά,αγάπη για την πατρίδα τους και τον πολιτισμό τους..και έκαναν ότιδήποτε γιανά μη ξεπουληθούν αυτά..το πλήρωσαν με τη ζωής τους και με το ίδιο τους το αίμα αυτό...οπότε νομίζω αυτό δε πρέπει ούτε να μας παραξενέυει,ούτε να μας ξενίζει..φιλάκια,Αθανασία.

Skouliki είπε...

το λεω θελω να φυγω απο την Ελλαδα ...δεν την μπορω αλλο τα νευρα μου θα παθω αγχοτικο


ουφ..κολοχορα ( επιτηδες ορθογραφικα )

τσακο και ενα φιλι εσυ κοπελια :)

Ra Ma είπε...

Τα διάβασα αρκετές φορές από τις προηγούμενες μέρες.
Οι ψευτόμαγκες, τα λαμόγια και οι νταβατζίδες νόμιζα ότι είχαν μειωθεί με τα χρόνια. Θεωρούσα ότι η νέα γενιά, που μπορεί να είναι και συμμαθητές μου, θα είχε άλλα μυαλά. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα χρόνια των απειλών, των τσαμπουκάδων και των μαχαιρωμάτων που θυμάμαι μικρός.

Ντρέπομαι για το τόπο μου. Μάλλον θα πρέπει να σου πω "να προσέχεις"!

Καλημέρα!

x-man είπε...

Καταρχήν χαίρομαι που ξαναβλέπω απαντήσεις στα σχόλια. Μάλλον άρχισαν να ηρεμούν κάπως τα πράγματα.

Σχετικά με την ανάρτησή σου (διάβασα και τα δύο άρθρα της εφημερίδας), είναι γνωστό σε όλους το τι συμβαίνει με τους εγκλωβισμένους ή κατευθυνόμενους πελάτες. Όμως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι ίδιοι (οι τουρίστες), και θα εξηγήσω το λόγο.

Αν ταξιδεύω με το υπεραστικό λεωφορείο, είμαι υποχρεωμένος να αγοράσω φαγητό και ποτό από το σημείο στο οποίο έχει επιλέξει ο οδηγός να κάνει την προβλεπόμενη στάση επειδή δεν έχω άλλη επιλογή.
Όταν όμως ταξιδεύω με κρουαζιερόπλοιο και η αποβίβαση γίνεται σε ένα οποιοδήποτε λιμάνι το οποίο μου προσφέρει πολλαπλές επιλογές, είμαι «πρόβατο» όταν δέχομαι να επισκεφτώ και να αγοράσω από ένα συγκεκριμένο σημείο το οποίο μου υποδεικνύει ο χ, ψ πράκτορας, ξεναγός κ.ο.κ. Φυσικά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις κατευθυνόμενες πωλήσεις -ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται σε μικρές κοινωνίες- στο μεγαλύτερό τους ποσοστό ακολουθούν τις αρχές του αθέμιτου ανταγωνισμού, οπότε δεν ξαφνιάζομαι καθόλου από όλα όσα πολύ σωστά σχολίασες. Μία λύση, ώστε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των καταστηματαρχών, ο σύλλογος ή το εμπορικό επιμελητήριο της περιοχής να ζητήσει από τις τουριστικές εταιρείες προγραμματισμένες ελεύθερες ώρες για αγορές στα σημεία υποδοχής ή ξενάγησης των τουριστών.

Τώρα όσον αφορά στην συμπεριφορά όλων μας αλλά κυρίως αυτών που ζουν από τον τουρισμό, απέναντι στους επισκέπτες της χώρας μας, έχει να κάνει με την παιδεία αλλά και την αποδοχή και εφαρμογή των περί φιλοξενίας καλών τρόπων μας. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στην απάντηση της ξεναγού, φταίει η κακή νοοτροπία της αρπαχτής που έχει γίνει καθημερινότητα στους περισσότερους.

Την καλησπέρα μου.

x-man είπε...

Συμπεθέρα καλημέρα. Μιας και σε βρίσκω χαλαρή, έρχεσαι να παίξουμε;

iLiAs είπε...

..όσοι μπορείτε, να διαψεύδετε τους "κακούς" επαγγελματίες του χώρου σας :)
..να είσαι καλά :)

Shades είπε...

Είμαστε κάθε μέρα και περισσότεροι, και πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε την γνώμη μας με όποιο κόστος.
Την καλημέρα μου.

Ράθυμος είπε...

To καλοκαίρι που μας πέρασε δούλευα στη Κρήτη, στην περιοχή Χερσονήσου-Μαλίων...το τι γινόνταν με τους τουρίστες δεν λέγεται...τους τρομάκρατουσαν σε σημείο να έχουν μπροστα τους το ΑΤΜ απο μια τράπεζα και επείδη ο ξεναγός τους ειπε να βγάζουν μόνο απο την EUROBANK που είχε συμβαση το τουριστικο γραφείο! Εικόνες με το βοσκο-ξεναγο και απο πίσω 300 άτομα απο club σε club!...Σε αυτό όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω φταίνει οι επιχειρηματίες, οι οποιοι όταν είναι μες στο παιχνίδι δεν έχουν κανένα πρόβλημα, όταν έχουν μείνει στην απ' εξω αρχίζουν να τους φταίνε όλα! Αλληλοκαρφωματα στην αστυνομια, τοπικες εφημερίδες...αλλά στην πρωτηευκαιρία γλυφουν τα π@π@ρια του κάθε ξεναγου!

Άφου οι ξεναγοί, έχουν πάρει γραμμή το ΄χαος βλακείας που επικραέί που τώρα μόνοι τους κάνουν πιάτσα!

Penthesila είπε...

Καλημερα σε ολες και ολους
δυστυχως ο χρονος μου ειναι περιορισμενος ακομα αλλα μιας και επρεπε να εγκρινω τα σχολια διαβασα αυτο του Ραθυμου και ειπα να γραψω δυο λεξεις

Ραθυμε αυτοι που αναφερεις ως ξεναγοι και τους συναντα κανεις στο Ακρωτηρι στο Φαληρακι στο Λαγανα και οπουδηποτε αλλου εχουν μαζεψει το ονυδος του τουρισμου το κλαμπ 16-30 με μεθυστακες και ξενες προθυμες ακομα και να βιαστουν προκειμενου μετα να ζητουν αποζημιωση απο τις ασφαλιστικες της Αγγλιας δε ειναι ξεναγοι αλλα αντιπροσωποι,κοινως αποκαλουμενοι στη τουριστικη γλωσσα reps των διαφορων tour operator στο καθε σημειο και ειναι αυτοι που οπως λες "φροντιζουν" τους πελατες φροντιζουν να τους τα μασανε με καθε τροπο!κανοντας παρτυ πεοθηλασμου για να μη γραψω τιποτα χειροτερο σερνοντας τους μεθυσμενους απο μπαρ σε μπαρ πουλωντας τους καθαρο οινοπνευμα και φροντιζοντας να τηρουν κατα γραμμα οτι υποσχεθηκαν για την Ελλαδα αφθονο ποτο ευκολο σεξ και διασκεδαση

Ξεναγος θεωρειται αυτος που ειναι διπλωματουχος της σχολης ξεναγων και εχει αδεια, ηγειται εκδρομων και ξεναγει τα γκρουπ σε αρχαιολογικους χωρους μουσεια φρον τιζοντας για την καλυτερη φιλοξενια των τουριστων στην Ελλαδα!
ειναι αλλο να εισαι tour guide
αλλο tour leader (αρχηγος) και αλλο reps!

Αυτα οχι για να σε διορθωσω αλλα για να ξεκαθαρισω ποιος ειναι τι και ποιος κανει τι!